In een persbericht van 16 maart deelt UPM mee dat de onderhandelingen met de vakbond voortgezet worden om tot nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten te komen.

Op 6 april, de oude streefdatum om tot een akkoord tussen de UPM-bedrijven en de vakbond Paperiliitto te komen, zal de staking 96 dagen geduurd hebben. Dat is de langste staking van Finse papierarbeiders ooit. Omdat er tussen de twee partijen geen akkoord is, kondigt de vakbond een nieuwe verlenging van de staking tot 16 april aan.

Geen akkoord bereikt

"De voorbije weken hebben de partijen hoofdzakelijk afzonderlijke onderhandelingen gevoerd. Ondanks de veelvuldige gesprekken kon er geen akkoord bereikt worden. Daarom worden de onderhandelingen van UPM Pulp nu voortgezet binnen een officiële verzoeningsprocedure", verklaarde Jyrki Hollmén, ondervoorzitter arbeidsmarkten bij UPM. Voor de vakbond Paperiliitto zijn de onderhandelingen, ondanks de dagelijkse ontmoetingen, nog niet ver genoeg gevorderd. "Hoewel de werkgever afziet van bepaalde voorstellen die de positie van de werknemers verzwakken, zijn er nog te veel dergelijke aspecten", meent Paperiliitto.

Sinds het begin van de staking houdt UPM zijn klanten het volgende voor: "UPM bedient zijn klanten in de mate van het mogelijke vanuit zijn fabrieken buiten Finland". Op 10 maart stuurde de Europese federatie Intergraf opnieuw een waarschuwing uit over de achtergrond van de papiercrisis: "De drukkerijen kunnen hun voorraden niet aanvullen zolang de staking duurt". Eerder in februari had FINAT ook gewaarschuwd dat de niet-aflatende staking bij UPM voor ernstige vertragingen zorgde bij de Europese etikettenverwerkers. UPM geeft nog altijd geen ramingen vrij over de economische impact van de staking.

Sinds 1 januari 2022 wordt er in de Finse fabrieken UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Speciality Papers en UPM Raflatac gestaakt. 200 leden van de vakbond zijn nog altijd in de fabrieken aan de slag om essentiële opdrachten uit te voeren, zoals het onderhoud van de elektrische centrales en de waterzuiveringsinstallaties. En voor wie het niet meer weet, het einde van de collectieve arbeidsovereenkomst die in december 2021 afliep, ligt aan de basis van de staking. Ook de specifieke onderhandelingen om de arbeidsorganisatie flexibeler te maken en om de loonschalen te herzien - op initiatief van de directie van UPM - spelen mee.

In een persbericht van 16 maart deelt UPM mee dat de onderhandelingen met de vakbond voortgezet worden om tot nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten te komen.Op 6 april, de oude streefdatum om tot een akkoord tussen de UPM-bedrijven en de vakbond Paperiliitto te komen, zal de staking 96 dagen geduurd hebben. Dat is de langste staking van Finse papierarbeiders ooit. Omdat er tussen de twee partijen geen akkoord is, kondigt de vakbond een nieuwe verlenging van de staking tot 16 april aan."De voorbije weken hebben de partijen hoofdzakelijk afzonderlijke onderhandelingen gevoerd. Ondanks de veelvuldige gesprekken kon er geen akkoord bereikt worden. Daarom worden de onderhandelingen van UPM Pulp nu voortgezet binnen een officiële verzoeningsprocedure", verklaarde Jyrki Hollmén, ondervoorzitter arbeidsmarkten bij UPM. Voor de vakbond Paperiliitto zijn de onderhandelingen, ondanks de dagelijkse ontmoetingen, nog niet ver genoeg gevorderd. "Hoewel de werkgever afziet van bepaalde voorstellen die de positie van de werknemers verzwakken, zijn er nog te veel dergelijke aspecten", meent Paperiliitto.Sinds het begin van de staking houdt UPM zijn klanten het volgende voor: "UPM bedient zijn klanten in de mate van het mogelijke vanuit zijn fabrieken buiten Finland". Op 10 maart stuurde de Europese federatie Intergraf opnieuw een waarschuwing uit over de achtergrond van de papiercrisis: "De drukkerijen kunnen hun voorraden niet aanvullen zolang de staking duurt". Eerder in februari had FINAT ook gewaarschuwd dat de niet-aflatende staking bij UPM voor ernstige vertragingen zorgde bij de Europese etikettenverwerkers. UPM geeft nog altijd geen ramingen vrij over de economische impact van de staking.Sinds 1 januari 2022 wordt er in de Finse fabrieken UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Speciality Papers en UPM Raflatac gestaakt. 200 leden van de vakbond zijn nog altijd in de fabrieken aan de slag om essentiële opdrachten uit te voeren, zoals het onderhoud van de elektrische centrales en de waterzuiveringsinstallaties. En voor wie het niet meer weet, het einde van de collectieve arbeidsovereenkomst die in december 2021 afliep, ligt aan de basis van de staking. Ook de specifieke onderhandelingen om de arbeidsorganisatie flexibeler te maken en om de loonschalen te herzien - op initiatief van de directie van UPM - spelen mee.