Uit het magazine

Verscheidene beroepssectoren engageren zich in de strijd tegen de pandemie, ook de specialisten van het 3D-printen. Spelers in de 3D-sector delen bijvoorbeeld hun knowhow om hygiënisch en medisch materiaal te ontwikkelen. 'Open source' 3D-bestanden zijn beschikbaar voor iedereen met een 3D-printer zodat die hun steentje kunnen bijdragen.

Uit het magazine

Om het coronavirus te bestrijden, kreeg iedereen in het land de raad om thuis te blijven (blijf in uw kot). Dat heeft echter ook invloed op het stedelijke landschap: de adverteerders laten het namelijk afweten.

Uit het magazine

De internationale gezondheidscrisis zet het activiteitsniveau van grootformaatdrukkers onder druk, maar tegelijk is de situatie voor printbedrijven het moment om nieuwe toepassingen te bedenken. Er is niet alleen een grote vraag naar beschermingsproducten in transparante kunststof, maar ook naar voor de coronacrisis specifieke bewegwijzeringen en informatieborden.

Uit het magazine

De beursorganisatie van het Sign & Print Festival (16 en 17 maart) verzocht de bezoekers op de tweede dag om 16 uur de beursvloer te verlaten vanwege nieuwe coronamaatregelen door de overheid. Dat was twee uur vroeger dan het geplande sluitingsuur. We waren op de eerste dag op het Festival aanwezig.

Uit het magazine

De redenen waarom zijn bekend. Maar om uw geduld tot de uitgestelde beursdata niet onnodig op de proef te stellen, volg hier een update van wat leveranciers voor de signbranche in petto hadden.

Uit het magazine

Het rondwarende coronavirus heeft ook zijn weerslag op de verpakkingsindustrie. Met name de Belgische federatie InDUfed en diverse Europese organisaties met Belgische vertegenwoordiging zetten de afgelopen periode alle zeilen bij om de productie door te kunnen laten gaan. Voor papier en karton was de lucht redelijk snel geklaard, voor flexo en off-set-inkten voor de voedingsindustrie werd het spannender. Met desinfecterende handgel als logische concurrent voor synthetische ethylalcohol als grondstof. Een - voorlopige - reconstructie.

Uit het magazine

Bij Janssen Supply Chain Beerse/Olen, onderdeel van Johnson & Johnson, rolden er vorig jaar 160 miljoen secundaire verpakkingen van de band. Hiermee vertegenwoordigt deze site 25 à 30% van de wereldwijde Janssen Supply Chain-organisatie. Er zijn heel wat medewerkers bij het verpakkingsproces betrokken: van R&D en 'art work', over master data, planning, quality en sustainability, tot productie en logistiek. De lijm die al deze partijen verbindt, is het verpakkingsteam met Steven Verdick aan het hoofd. Hij is dan ook de uitgelezen gesprekspartner om het over de huidige en toekomstige uitdagingen van de sector te hebben.

Uit het magazine

Vorig jaar formuleerde Europa de ambitieuze doelstelling om de broeikasemissies tegen 2050 met 80 à 95% te verminderen. Onder meer het goederentransport zal een flinke inspanning moeten leveren. En dat zal een erg grote impact op de verpakkingen hebben. Wat er precies staat aan te komen, is lang niet duidelijk. Wel staat vast dat logistiek zoals we dat nu kennen, gedoemd is om te verdwijnen. Tri-Vizor dat meedenkt over nieuwe oplossingen, licht alvast een topje van de sluier op.

Uit het magazine

Reynders Pharmaceutical Labels en inktfabrikant Sicpa met Quazar hebben een unieke anti-counterfeit oplossing voor geneesmiddelenverpakkingen gelanceerd. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een bijzondere inkt. Hiermee worden op een verpakking twee afbeeldingen aangebracht. De ene is zichtbaar als je de verpakking van voren bekijkt, de andere wanneer je de verpakking kantelt.

Uit het magazine

FrieslandCampina heeft een volledig recycleerbare en lichtere versie van haar hersluitbare kaasverpakking in de supermarkt geïntroduceerd. Hiermee realiseert het zuivelconcern naar eigen zeggen een plasticreductie van 30% voor zijn meest verkochte kaasverpakking in Europa. Plus een afnamepotentieel van 300.000 kg plastic per jaar en hergebruik in andere toepassingen. Deze besparing komt bovenop een eerdere plasticreductie van ruim 20%.

Uit het magazine

Met haar nieuwste twaalfkleuren-labelpers introduceert HP Indigo een unieke digitale labelpers. Aanvankelijk zou deze nieuwe digitale etikettenpers komende juni op de Drupa in Düsseldorf worden getoond, maar die beurs wordt, zoals bekend, uitgesteld tot april 2021. Overigens was en is deze pers pas in 2022 commercieel beschikbaar.

Uit het magazine

Het is voor ziekenhuizen en groothandels nu ook mogelijk om de serialisatiecodes van de individuele verpakkingen op een hele pallet in één keer te scannen. Zetes heeft daarvoor een nieuwe module aan haar serialisatiesoftware toegevoegd. Deze module is al in gebruik bij Franse ziekenhuizen, Belgische staan op de drempel ervan.