Uit het magazine

Projectleider duurzame plastics technologie Karin Molenveld van Wageningen Research is stellig: de recyclage van kunststoffen is slechts een tussenstap naar biobased kunststoffen. "We moeten weg van de olie en aan biogrondstoffen, zoals zetmeel, is geen gebrek." We spraken haar in de aanloop naar de vakbeurs K, waar de WUR een van de standhouders is op de Science Campus.

Uit het magazine

Karine van Doorsselaer waarschuwt verpakkers om zich bij de keuze voor een verpakkingsmateriaal niet te laten leiden door de perceptie van de consument. "Er bestaat geen ecologisch materiaal maar wel ecologisch gebruik van materiaal", aldus de hoofddocente Ecodesign en Materialenleer bij het Departement Productontwikkeling van Universiteit Antwerpen.

Uit het magazine

Op de recente Empack Namur werd Sharp beloond met de Trends Gazellen Packaging Awards in de categorie 'grote ondernemingen'. Niet meteen de bekendste naam in het Belgische verpakkingslandschap, alhoewel het klantenbestand voornamelijk uit mondiale giganten bestaat. Sharp Belgium specialiseert zich immers in verpakken van injecteerbare producten voor de medische sector. We hadden een gesprek met site manager Guido Martens

Uit het magazine

Nieuwe positionering, uitstraling, hallen en inhoud... All4Pack Emballage Parijs meldt het roer volledig om te gooien. Als internationaal vakevenement aan het eind van het jaar - van 21 t.e.m. 24 november in Paris Nord Villepinte) positioneert All4Pack Emballage zich als dé internationale vakbeurs voor alle duurzame verpakkings- en intralogistieke oplossingen. De organisatie verwacht 66.000 bezoekers voor de 1.300 exposanten.

Uit het magazine

Dit jaar is met Vision2Reuse een nieuw onderzoeksproject gestart om herbruikbaarheid van plastic verpakkingen te stimuleren. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de toepasbaarheid van intelligente, zelflerende 'smart-camera's voor de kwaliteitscontrole van gebruikte verpakkingen. Flanders' FOOD, coördinator van dit project, en Pack4Food hebben de taak om bedrijven aan te trekken, onderzoeksinstituut Imec ontwikkelt de camerasystemen.

Uit het magazine

België kent een keur aan succesvolle verpakkingsontwerpbureau's. En dat levert natuurlijk regelmatig fraaie en succesvolle staaltjes van nieuw verpakkingsdesign op. We maakten een rondje langs de velden en vroegen Black Birds, DesignRepublic en Quatre Mains naar hun eigen recente pareltjes.

Uit het magazine

PolarPack, gevestigd in Waalwijk (NL), is gespecialiseerd in het ompakken van diepvriesproducten in bulk naar kleine consumentenverpakkingen. Dat doet het als zusterbedrijf van Froster dat de diepvriesproducten produceert en distribueert. Ruim vier jaar geleden begonnen met een verpakkingslijn zijn er dat inmiddels zes. Daarbij worden de kartonnen doosjes met diepvriesgroenten automatisch verpakt tot bundels.

Uit het magazine

De Duitse fabrikant van verpakkingsmachines en machines voor de productie van hardcover boekomslagen Kolbus hield uitgebreid open huis van 11 tot en met 13 mei. In Rahden konden verpakkingsbedrijven, boekproducenten en journalisten zich uitgebreid laten informeren over tal van nieuwe machines die terplekke productie draaiden. "We maken prachtige machines maar laten dat nog te weinig zien aldus Nicolaas De Schryver, general manager van Kolbus in België, Luxemburg en Frankrijk. De Schryver weet waar hij over praat als telg van een voormalig boekbinderijgeslacht.

Uit het magazine

Tetra Pak heeft in samenwerking met toonaangevende drankenproducenten in onder andere Spanje en Duitsland 's werelds eerste tethered caps op kartonnen drankverpakkingen gelanceerd. Daarnaast test het op dit moment een fibre-based beschermingslaag ter vervanging van de aluminiumlaag. Alle reden voor een ander kijkje in de keuken van deze innovatieve verpakkingsgigant.

Uit het magazine

Speciaal voor genodigden demonstreerden VH Vertical packaging, Hellings Machinebouw, Roosjen, Multipond en SOMIC Verpakkingsmachines hun weeg-, verpakkings- en end-of-line inspectietechnologie van 21 tot en met 24 juni in Antwerpen. Aan de kade van de Schelde gelegen showroom van Roosjen werden de bezoekers getrakteerd op live cooking, een inspirerend uitzicht en een werkende opstelling met de laatste technologieën voor het wegen, doseren, verpakken, controleren en case packen van wine gums.