Grafisch Nieuws

cover Grafisch Nieuws

Lees nr. 09 | 19 november 2020

Web weergave

Elke dag weer ontvangt u in uw drukkerij klanten om zaken te bespreken of raakt u hun drukwerk fysiek aan: wellicht vermoedt u het niet, maar net dat zijn de activiteiten die u waarschijnlijk het meest kosten.

DRUPA - BACK TO BUSINESS

Wanneer we naar drupa 2021 vooruitkijken, vragen we ons af welke rol handels- en andere drukkerijen in de toekomst zullen spelen. Uiteraard is er voor hen een rol weggelegd, maar die zal heel anders zijn dan vandaag. In grote mate ligt de toekomst van de drukkerijen in de 'individualisering' - de data die dat mogelijk maken, vinden we online en vormen de basis voor print 4.0.

DRUPA - BACK TO BUSINESS

De grote boodschap van drupa 2016 was dat inkjet er helemaal klaar voor was om in een groeiend aantal toepassingen een eersterangs rol te spelen en dat de techniek een goede uitganspositie verworven had om conventionele drukmethodes het vuur aan de schenen te leggen. In 2016 werden we verondersteld 'de toekomst te voelen' die we in 2021 volledig zouden kunnen 'omarmen'. Voor de editie van 2021 kunnen we aannemen dat de beurs onder de indruk zal zijn van non-impact printprocessen. Voor mij persoonlijk is drupa 2021 een andere inkjet drupa. Het succes van de inkjet komt voort uit het specifieke karakter van die technologie en ligt er als het ware in besloten. En daarom is het interessant om de basiselementen ervan te bekijken.

DRUPA - BACK TO BUSINESS

Zal functioneel printen een rol van betekenis hebben in de volgende industriële revolutie? Volgens industrie-experten en trendonderzoekers heeft functioneel printen in ieder geval een groot potentieel, met toepassingen in alle sectoren. Fons Put volgt voor het VIGC van nabij de ontwikkelingen in deze speciale tak van het drukken. Zijn bijdrage voor Grafisch Nieuws is een inleiding in de techniek.

TECHNOLOGIE

Het fenomeen 'Industrial Printing' wordt al langer als veelbelovende groeimarkt gepresenteerd - en ook voor Drupa 2021 staat het nadrukkelijk als 'highlight topic' op de agenda. Maar wat is 'industrial printing' (ook wel 'functional printing' genoemd) eigenlijk? En biedt het kansen aan grafische bedrijven die zich willen heroriënteren?

KUNNEN DRUKKERIJEN MEEPROFITEREN?

Waar u ook kijkt - in de rekken van een boekhandel of op het internet - er worden duizenden boeken aangeboden. De omslag is dus belangrijk om op te vallen en om de aandacht van lezers te trekken. Altijd weer met de bedoeling: verkopen. En in een wereld waarin de beeldcultuur primeert, wint het ontwerp van de omslagen nog aan belang. Grafisch Nieuws onderzoekt enkele trends en stelt enkele visueel opvallende boeken voor die in 2020 uitkwamen.

GRAFISCHE KUNST IN DIENST VAN DE BOEKMARKETING

Gedwongen door de corona-omstandigheden maakte VIGC vorige maand de sprong naar de digitale en virtuele wereld. Met een vlekkeloos verlopen live webcast van Het Congres werd de focus volledig op Industrie 4.0 gericht. "Print 4.0 en slimme automatisatie zijn uiteraard niet nieuw", stelde de organsiatie vooraf al vast, maar: "Toch worden er nog veel mogelijkheden onbenut gelaten om hier maximaal voordeel uit te halen."

VIGC STELT HET CONGRES IN TEKEN VAN AUTOMATISATIE

CO2logic is een onafhankelijk Belgisch consultancybureau dat zich sinds 2007 specialiseert in de berekening, reductie en compensatie van CO2-emissies. Een bedrijf dat zich kandidaat stelt om het CO2-neutrale label te verkrijgen, wordt op een onafhankelijke manier doorgelicht door de controle- en certificatieorganisatie Vinçotte. België telt zo'n 130 bedrijven die het label 'CO2 Neutral' verworven hebben, waaronder twee drukkerijen: Zwartopwit en Van Der Poorten. Het label wordt internationaal erkend

INTERVIEW MET ANTOINE GEERINCK, DE OPRICHTER VAN CO2LOGIC