Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

In de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch wordt op 5 en 6 april de verpakkingsbeurs Empack gecombineerd met Packaging Innovations. Naast het aanbod van een kleine driehonderd standhouders biedt de beurs een uitgebreid sprekers- en kennisprogramma voor de laatste stand van zaken op het gebied van verpakken en verpakkingsdesign. Vanwege de enorme vraag naar slimme oplossingen Automation4Packaging een prominente plaats op Empack.

COMBINATIEBEURS

Hands-on, modulair en volledig in lijn met de noden op de huidige arbeidsmarkt vandaag. Dat is de eenjarige Engelstalige master-na-master opleiding Sustainable Food Packaging van Universiteit Gent die toegankelijk is voor pasafgestudeerden, professionals en internationale studenten. "Het is een dynamische opleiding die een nauw en nodig contact tussen de academische wereld en de bedrijven in de sector stimuleert in een zoektocht naar werkkrachten en naar duurzaamheid", aldus UGent.

UGENT, CAMPUS KORTIJK

Duurzaamheid is voor Reynders vooral zo efficiënt mogelijk etiketten produceren in combinatie met de zorg voor milieu en mensen. Dat doet het via haar eigen ERP-systeem. "Duurzaam labelen zit hem niet alleen in het materiaal, stelt sales director Marco Van Hooff van Reynders Etiketten. Iedere etikettendrukker kan een bepaalde machine en bijvoorbeeld rPE en rPP-materiaal kopen. Het gaat erom hoe je produceert en in de maatschappij staat en welke keuzes je daarom vervolgens maakt."

REYNDERS ETIKETTEN

Deldiche, producent van hummus, pesto's en verschillende tapenades alsook verdeler van de betere charcuterie, heeft het verpakken van consumentverpakkingen in dozen geautomatiseerd. Waar dit eerst handmatig gebeurde, draait sinds eind oktober '22 een Somic verpakkingsmachine in Ternat. Deze machine kan verschillende formaten potjes in meerdere formaten van dozen verpakken, aan een snelheid van maximaal 30 dozen per minuut.

DELDICHE

Het event 'Verpakken, het kan anders' met focuste specifiek op loop-systemen met herbruikbare verpakkingen, trok maar liefst 105 belangstellenden. In Kuurne werden bedrijven uit de maakindustrie en lokale korte keten-handelaars werden volop geïnspireerd door innoverende cases.

'VERPAKKEN HET KAN ANDERS!'

Het lijdt geen twijfel dat recycleerbaar monomateriaal en biobased verpakkingen marktaandeel blijven winnen. Maar de meest indrukwekkende trend is de toename van recycleerbare naar herbruikbare plastic verpakkingen. Dat blijkt uit de recente internationale vakbeurzen.

HET TIJ KEERT:

Om dieper op de vraag in te gaan, hebben twee spelers uit de keten - de ene actief in het begin ervan en de andere op het einde - hun inzichten gedeeld en op de uitdagingen gewezen die met de ontwikkeling van nieuwe polymeren gepaard gaan. Een algemene vaststelling: een goed begrip van de volledige waardeketen is een voorwaarde sine qua non bij de ontwikkeling van een nieuw polymeer.

WAGRALIM