Grafisch Nieuws

Web weergave

Het jaar 2022 werd getekend door de verwoestende oorlog in Oekraïne. Het brutale conflict zorgde voor een ongeziene inflatieschok van meer dan tien procent op jaarbasis. De grafische sector, die reeds worstelde met oplopende grondstoffenprijzen en papiertekorten, kreeg daarenboven af te rekenen met exploderende energiefacturen en dito loonkosten. Een terugblik op een heftig jaar in vijf verhalen.

PRINTMEDIA

De grafische industrie staat voor grote uitdagingen. Het VIGC besloot ze niet uit de weg te gaan maar ze tijdens de achtste editie van Het Congres juist als thema's centraal te stellen. Alleen door te blijven denken in oplossingen en mogelijkheden kan de sector de toekomst zeker stellen. Er is namelijk niet alleen een economische crisis te doorstaan - "Inflatie en recessie zijn onvermijdelijk" - maar ook een generatiekloof te overbruggen.

MARKTTRENDS

Het jaar 2022 was voor de digitale drukkerij Zquadra Digital Printing in het West-Vlaamse Kuurne een belangrijk investeringsjaar. De eigenaar Bruno Lambrecht investeerde in een nieuw gebouw, een HP Indigo 100K-pers en een Brusselse overname. Over de toekomst is Lambrecht alvast positief. "Op korte termijn is het wel eerst de huidige crisissen zien goed door te komen", zegt hij.

DIGITAAL DRUKKEN

Al sinds de laatste editie in 2019 in Brussel moest de labelindustrie het zonder zijn grote jaarlijkse vakbeurs Label- expo stellen. Telkens zorgden de aanhoudende coronaperikelen voor uitstel. Maar in september was het dan eindelijk toch weer zover: in Chicago toonden zo'n 400 fabrikanten als vanouds hun nieuwste machines en technologieën. Het mag niet verrassen dat de digitalisering, op maar ook rondom de labelpers, zich in onverminderd tempo voort blijft zetten. Sterker nog: er was voor het eerst niet één flexo-pers te zien op de beursvloer.

LABELDRUK

Het was dit jaar ook zichtbaar op de gespecialiseerde vakbeurs Formnext in Frankfurt. 3D-printing of additive manufacturing (AM) is een technologiegebied waarin sinds vele jaren met rasse schreden vooruitgang wordt geboekt. In dit artikel gaan we in op de meest recente technologische evoluties op het vlak van inkjet 3D-printing. Het valt op dat in dit gebied heel wat disruptieve ontwikkelingen plaatsvinden, die een stevige invloed zouden kunnen hebben op de intrede van 3D-printing in verschillende gebieden in de maakindustrie.

TECHNOLOGIE

De internationale markt voor functioneel en industrieel printen kenmerkt zich door een constante groei. Deze markt, die in volle ontwikkeling is, surft op nieuwe technologieën en speelt een rol in de zoektocht naar duurzame, industriële oplossingen. Met de Belgische expert Peter Buttiens, de CEO van ESMA (de European Specialist Printing Manufacturers Association), kijken we naar de groeisectoren, de belangrijkste toepassingen en toekomstige ontwikkelingen.

INDUSTRIEEL PRINTEN