Grafisch Nieuws

Web weergave

Vandaag zijn zowel ondernemingen, merken als particulieren bereid om inspanningen te leveren en hun milieu-impact te verminderen. Als dienstverlener is het van levensbelang om niet alleen de milieu-impact terug te dringen, maar ook om dat te bewijzen. Drukkerijen die de voorbije jaren een doorgedreven, milieuvriendelijke strategie ingevoerd hebben, kunnen daar vandaag mee uitpakken en plukken er nu ook de economische vruchten van. Grafisch Nieuws schetst enkele mogelijke trajecten om groen(er) te worden.

ECONOMIE EN ECOLOGIE VERZOENEN

Online print is al zeker tien jaar bezig met een gestage opmars in onze sector. Op enkele pioniers na reageerde de branche aanvankelijk vooral afwachtend. Inmiddels is het tijd voor strategische keuzes. "Heel de maatschappij zit online. En die ontwikkeling heeft door de Covid-pandemie nog een extra boost gekregen", stelt Jos Steutelings (VIGC). Wouter Haan (Simian) ziet volop kansen verder te groeien. En ook Group Joos waagt de stap richting online: "Wij worden geen online drukker. Maar we willen wél leren."

SECTOR STAAT VOOR STRATEGISCHE KEUZES

Volgens de Franse consultant Ludovic Martin zou het drukwerk weer zijn plaats in de marketingmix van bedrijven moeten innemen. Ondernemingen beseffen stilletjes aan dat de digitale marketing vanuit ecologisch standpunt minder verantwoord is dan het gebruik van papier.

WEB-TO-PRINT - INTERVIEW MET CONSULTANT LUDOVIC MARTIN

Er staan bekende namen op het affiche, zoals Agfa, Global Graphics, Xaar, Siegwerk en Xerox. En heel veel inkjet-technologie. Toch zal vakbeurs InPrint volgende maand opnieuw een relatief bescheiden aantal bezoekers trekken - en dan vooral van buiten de grafische industrie. Dat maakt het evenement overigens zeker niet minder relevant voor onze sector.

INPRINT TERUG IN MÜNCHEN

Papier en karton zijn de meest gerecycleerde materialen in Europa. In 2020 is het recyclagepercentage nog verder gestegen tot 73,9 procent. Die vooruitgang ligt in lijn met de doelstelling van 74 procent die de European Paper Recycling Council zich voor 2020 gesteld had. Parallel daarmee heeft de pandemie niet alleen de vraag naar gerecycleerd papier gestimuleerd, maar ook de markt overhoop gehaald.

DE EU IS WERELDKAMPIOEN PAPIERRECYCLAGE

Van 22 tot en met 24 maart vindt de eerste editie van Sign & Print Expo plaats sinds 2019. Volgens beursorganisator Rowdy van den Nieuwenhuizen ligt er voor elk denkbaar protocol een draaiboek klaar. "Het is gewoon fijn dat we de gehele bedrijfstak weer onder een dak mogen ontvangen."

EERSTE 'GEWONE' EDITIE SINDS 2019