Grafisch Nieuws

Web weergave

Labelexpo Europe keert na vier jaar terug in Brussel. Dat biedt de labelindustrie de kans om, na een dip in 2022 en ondanks aanhoudend onzekere tijden, de blik weer op de toekomst te richten. De beurs toont de technologische stand van zaken en zet belangrijke thema's als automatisering, duurzaamheid en diversificatie nadrukkelijk op de agenda.

VAKBEURS

De honderdste verjaardag van de Zwitserse labelpersenfabrikant Gallus, een dochteronderneming van Heidelberg, werd op 20 juni 2023 gevierd met de opening van een nieuw Experience Center in Sankt Gallen. De fabrikant kondigde er ook verschillende nieuwigheden in de portfolio aan.

LABELS

Bij Autajon Labels Belgium in Wommelgem ziet men de labelmarkt meer en meer verschuiven naar kleinere oplages, meer variatie, meer veredeling en complexere producten. Het productiebedrijf investeert continu in het machinepark om internationaal mee te draaien op het vlak van flexibiliteit en toegevoegde waarde. "Met standaardproducten kunnen we het verschil niet maken", duidt Martin van der Wees, de managing director van Autajon Labels Belgium.

LABELINDUSTRIE

Op de jaarlijkse internationale persconferentie van Bobst Group in het Zwitserse Mex presenteerde Jean-Pascal Bobst, de familiale CEO, de industriële toekomstvisie van het bedrijf. Zijn strategie steunt op vier pijlers: connectiviteit, digitalisering, automatisering en duurzaamheid. De innovaties van de machinebouwer moeten stappen vooruit zetten in die vier domeinen.

PACKAGING

De zestiende editie van de vakbeurs Sign2Com vindt plaats van 8 tot 10 oktober 2023 in Kortrijk Xpo. Het seminarieprogramma, samengesteld door de redactie van ons zusterblad M&C Magazine, focust op actuele thema's zoals innovatie, duurzaamheid en automatisering in de print- en signsector.

VAKBEURS

Terwijl de procedure om de exploitatievergunning te vernieuwen loopt, heeft Burgo Ardennes de activiteiten al met een precies doel voor ogen aangepast: binnen vier jaar komaf maken met het gebruik van fossiele brandstoffen. De dochteronderneming van de Italiaanse groep Burgo ligt in het hartje van de Gaume en werkt verscheidene investeringsprojecten af - of bereidt die voor - om haar energieonafhankelijkheid te vergroten.

PAPIERINDUSTRIE

De structurele achteruitgang van grafisch papier en de investeringen met het oog op een koolstofneutrale productie zijn de twee belangrijke trends die hun stempel drukken op de pulp-, papier- en kartonindustrie. Sectororganisatie Cepi (Confederation of European Paper Industries) wijst er ook op dat de industrie zwaarder getroffen werd dan verwacht door de stijging van de energieprijzen en de vertraging van de economische groei in 2022. Ondanks een positieve handelsbalans vreest Cepi dat de achteruitgang van de markten de internationale concurrentiepositie van de sector zal verzwakken.

PAPIERINDUSTRIE

Web-to-print is in niets te vergelijken met bijvoorbeeld de verkoop van schoenen via het internet. Web-to-print is heel wat complexer omdat een gedrukt product tal van variabelen heeft die de productie-infrastructuur aan moet kunnen. Bovendien krijgen zowel een kleine printshop als een sterk gespecialiseerd drukplatform met dezelfde beperkingen te maken. Gelukkig zijn er ook niet onbelangrijke voordelen waarmee een traditionele drukkerij de strijd met de pure online spelers kan aanbinden.

E-COMMERCE