Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

De eerste Empack in de Benelux dit jaar wordt gehouden van 9 tot en met 11 april in de Evenementenhal in Gorinchem. Naast het aanbod van de ongeveer 250 standhouders, heeft beursorganisator Easyfairs weer voor drie dagen een interessant themaprogramma in elkaar gezet.

VAKBEURS

MPR&S (UHasselt), MEBIOS (KU Leuven) en Pack4food/U Gent zijn bezig met de voorbereidingen voor een nieuw tweejarig onderzoek. Zij hopen in juni de goedkeuring voor het projectvoorstel van VLAIO te krijgen voor een onderzoek naar lekdichtheid en sealintegriteit van verpakkingen. Uiteindelijk doel van het project is de verliezen op materiaal-, proces-, product-, maatschappelijk en ecologisch niveau te minimaliseren.

LEAK:

Op de Speciale Show Sustainable Packaging als onderdeel van de beurs ProSweets was een bonte verzameling van materiaalinnovaties van biomaterialen te zien. Dat varieerde van verpakkingen van restanten van de olijvenproductie tot barrièrematerialen van aardappelschillen, zeewier, insecten en bijenwas.

PROSWEETS

Sources Alma (het voormalige Roxane) dat in 1954 opgericht werd, is een van de drie grote spelers op de Franse markt voor flessenwater. Toen Pierre Papillaud in het begin van de jaren '60 het bedrijf overnam, was hij er al van overtuigd dat de flessen op een ecologisch verantwoorde manier op de markt moesten komen. In 1992 verving het bedrijf overigens ook als een van de eerste PVC door PET en dat betekende een omwenteling voor de hele markt.

RPET

Valipac en Verpact (voorheen de Stichting Afvalfonds) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de implementatie van een certificeringssysteem voor recycleurs van plastic. Valipac is het Belgische organisme voor het beheer van bedrijfsmatige verpakkingen, Verpact is haar Nederlandse tegenhanger voor bedrijfsmatige en huishoudelijke verpakkingen.

RECYCLAGE

In de beurshallen van Keulen wordt van 19 tot en met 22 maart Anuga FoodTec gehouden. Tijdens deze driejaarlijkse beurs voor voedingsmiddelen en drankenproducenten zullen toeleveranciers hun meest actuele productaanbod demonstreren. Met een prominente plek voor de verpakkings- en afvultechnieken en verpakkingsmaterialen. Duurzaamheid is op deze beurs het centrale thema.

ANUGA FOODTEC

Als Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van cosmetica, detergenten, onderhoudsproducten, lijmen en mastieken, biociden en spuitbustechnologie zit Detic op de eerste rij wat betreft de evoluties en uitdagingen in de verpakkingswereld. We gingen aan tafel zitten met secretaris-generaal Françoise Van Tiggelen die meteen ook een experte is in de materie.

DETIC

Onderzoeksinstituut ITENE in Valencia is van 17 tot en met 21 juni gastheer voor de 24e IAPRI wereldverpakkingsconferentie. Inmiddels zijn er al meer dan 200 onderzoeksthema's voor presentaties aangedragen door experts van bedrijven en onderzoekscentra uit 32 landen. De organisatie verwacht meer dan 400 deelnemers aan de conferentie.

24E EDITIE

Fost Plus is ook de komende vijf jaar verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Naast optimalisering van de inzameling voor huishoudens bouwt Fost Plus de inzameling buitenshuis verder uit. Met als concreet doel een stijging van 25 procent via extra locaties zoals sportclubs, horeca of trein- en busstations.

RECYCLAGE