Web weergave

Bij elke editie van Fespa wordt duidelijker dat de grootformaat-bedrijfstak verder industrialiseert. De markt vraagt om meer snelheid, meer service en meer diversiteit. De editie in de Amsterdamse Rai (19-22 maart 2024) laat zien in welke fase van de ontwikkeling de industrie zich bevindt. Automatisering is een kernbegrip op de beurs, al is Fespa nog geen pleisterplaats voor softwareontwikkelaars.

PRINT en SIGN

Wereldwijd biedt nog altijd slechts een kwart van alle drukkerijen web-to-print diensten aan. Ook in België hebben veel drukkerijen de stap naar e-commerce nog niet gezet, constateert Geert Coolman van Lab9. Toch lijkt het een onvermijdelijke en bovendien noodzakelijke ontwikkeling, wil je als grafisch ondernemer aan een gezonde toekomst kunnen bouwen. Mogelijk geeft de opkomst van kunstmatige intelligentie nu de doorslag. "Het ambachtelijke is - helaas - voorbij."

ONLINE PRINT

Tijdens een tweedaags lanceringsevent in de Oude Vismijn in Gent stelde het Belgische Four Pees, distributeur en integrator voor de printindustrie, begin deze maand Atomyx voor. Het gaat om een cloudgebaseerd platform voor printproductiemanagement.

SOFTWARE

In het huidige economische klimaat klinkt de roep naar efficiëntie luid en urgent. Dataline, bekend van de MIS/ERP-software MultiPress, ervaart een momentum voor investeringen in automatisatie. "Hoe hoger de loonkost, hoe efficiënter je moet produceren", weet Dirk Deroo, oprichter en CEO van Dataline. In de aanloop naar Fespa Amsterdam en Drupa in Düsseldorf hadden we een gesprek over de belangrijkste markttrends en hoe het softwarebedrijf daarop reageert.

AUTOMATISERING

De Leuvense offsetdrukkerij Van der Poorten die eerder al de ISO 14001-certificatie en het 'CO2-Neutral'-label verworven had, is nu een van de weinige Belgische ondernemingen die ook de EMAS-registratie (EMAS: Eco-Management en Audit Schema) verkregen heeft. Die registratie, die na een onafhankelijke audit toegekend wordt, erkent het milieubeheer van drukkerij Van der Poorten. Filip Van Wezemael licht voor ons zijn visie op duurzame ontwikkeling toe en beschrijft de impact van EMAS op drukkerij Van der Poorten, die zich in het produceren van tijdschriften heeft gespecialiseerd.

DUURZAAM DRUKKEN

Duurzaam drukken houdt in dat milieuvriendelijke technologieën en materialen gebruikt worden en met duurzame praktijken gecombineerd worden. Op lange termijn komt die aanpak ook de groei van het bedrijf ten goede en verbetert ze de algemene doeltreffendheid van drukwerk. Hieronder een niet-volledige lijst met aandachtspunten voor drukkerijen die duurzame ontwikkeling willen invoeren.

DUURZAAM DRUKKEN

Vanaf 1 april 2024 moeten werkgevers alle individuele opleidingen die hun werknemers volgen, registreren in de Federal Learning Account (FLA). Over het hoe en waarom van deze nieuwe verplichting spraken we met David Benoit en Herman Staes van het sectorale loopbaanfonds GRAFOC. We hadden het ook over onderwijs, stages en het toenemende fenomeen van de fast quitters.

OPLEIDING

Onderzoek en innovatie staan centraal om de Europese papierindustrie tot een sector uit te bouwen die op de circulaire bio-economie steunt zoals de groene agenda van de Europese Unie die nastreeft. Enkele opvallende innovatiedomeinen daarbij zijn meer diverse cellulosebronnen, verpakkingsmaterialen, elektronische producten en textiel van biologische oorsprong.

PAPIER en KARTON