Grafisch Nieuws

Web weergave

België vormt voor Nederland een belangrijke handelspartner, zowel voor de import als de export van drukwerk. De sector bij de noorderburen telt bij benadering tweemaal zoveel werkgevers en werknemers, en de totale omzet is er ongeveer de helft hoger dan in België. De branches in beide landen staan voor dezelfde uitdagingen: een krimpende markt, papierkostenstijgingen, personeelstekorten en de energiecrisis. Zijn de dijken van grafisch Nederland sterk genoeg voor de perfecte storm?

MARKTANALYSE

Brecht Grieten is sinds 1 juli van dit jaar - als Belg - directeur van het KVGO, de Nederlandse brancheorganisatie van grafische ondernemers. Nu de energiecrisis de actuele agenda voor een belangrijk deel bepaalt, toont het KVGO ook het belang van een sterke brancheorganisatie: "We moeten de stem van onze ondernemers en het gezicht van onze sector zijn."

INTERVIEW

Het LED-UV-offsetprocedé is het voorlopige hoogtepunt van de vooruitgang die op het vlak van UV-droging geboekt werd. Hoewel UV-droging voordelen biedt, geven heel wat drukkers toch nog de voorkeur aan de traditionele offset, of vullen ze die aan met een pers met UV-droging. Grafisch Nieuws brengt de voor- en nadelen van de beschikbare technieken in kaart.

TECHNOLOGIE

Het belang van papier kan in de hedendaagse samenleving moeilijk overschat worden. Maar wat kunnen we in de toekomst van het circulaire materiaal verwachten? CEPI, de Europese federatie van de papierindustrie, organiseerde vorige maand de tentoonstelling 'Paper Presents' om de innovaties van de papierproducenten aan de leden van het Europees Parlement voor te stellen. We lichten hier enkele opmerkelijke toepassingen toe die in de tentoonstelling aan bod kwamen.

DOSSIER PAPIER

Van behangpapier tot decoratieve sculpturen - Véronique Milioni, Margaux Baert en Valérie Jolly maken werken met een heel eigen karakter, maar altijd in papier. Daarbij slagen ze erin om op een individuele manier uiting te geven aan hun innerlijke wereld. Grafisch Nieuws heeft kennis kunnen maken met het werk van drie papierkunstenaars.

DOSSIER PAPIER