Grafisch Nieuws

cover Grafisch Nieuws

Lees nr. 08 | 28 oktober 2021

Web weergave

De productiviteit in de grafische sector steeg de afgelopen decennia enorm. Met regelmaat verschenen er artikelen over nóg meer automatisering en de 'black box'-drukkerij als stip aan de horizon. Tegelijkertijd duurde het - in vergelijking met andere sectoren - lang voordat het grafisch productieproces een industrieel niveau bereikte. De complexiteit en diversiteit van het werk zitten een volledig geautomatiseerd proces in de weg, zo lijkt het. Is het mogelijk, een fabriek zonder medewerkers in de productieruimte? En moeten we daar naar streven? De antwoorden liggen niet zozeer verstopt in nog betere machines, maar in procesintegratie en workflow.

DE DRUKKERIJ ALS BLACK BOX

Het management informatiesysteem (MIS) veroverde een solide positie als spin in het web in het grafisch bedrijf. De functionaliteit ervan breidt steeds verder uit, mede dankzij koppelingen met andere software. Maar waar stopt het MIS en waar begint de productieworkflow?

MULTIPRESS EN SWITCH GEKOPPELD

Onder een containerbegrip als creatieve vrijetijdsbesteding kunnen we uiteenlopende activiteiten bundelen waarvoor papier onmisbaar is. Denk aan woningdecoratie, 'scrapbooking' of platen inkleuren. Winkelrekken met feest- en decoratiemateriaal in papier vind je in elk warenhuis. En seizoensgebonden activiteiten - zoals het begin van het schooljaar, Halloween en Kerstmis - zijn ideale momenten om decoratieve en creatieve papierproducten aan te bieden.

PAPIER ALS B2C-MARKTNICHE

In 2020 hebben FSC en PEFC nieuwe standaarden voor de 'Chain of Custody' en voor het gebruik van de labels ingevoerd. Daarnaast werden ook de normen van het Europese Ecolabel voor papier verstrengd en werd het toepassingsgebied ervan uitgebreid. Die aanpassingen vallen overigens samen met de oproep van de VN om de klimaaturgentie in de plannen voor na het coronatijdperk op te nemen. Een stand van zaken voor wie door de bomen het bos niet meer ziet.

PEFC, FSC, EU ECOLABEL...

Wouter Haan, de oprichter en eigenaar van de online drukkerij Simian, bekend van Drukland.be, Reclameland en Flyerzone, verwacht veel van zijn kersverse Belgische vestiging. De Nederlandse ondernemer sluit niet uit dat hij in de toekomst ook zal produceren in ons land.

INTERVIEW MET WOUTER HAAN, DE EIGENAAR VAN SIMIAN

Het is bekend: kunststoffen vormen een wereldwijde milieuplaag en om daar paal en perk aan te stellen zijn papier en karton de alternatieven die de voorkeur krijgt. Dat gegeven stimuleert de papierproducenten om innovaties op het vlak van verpakkingen te onderzoeken en te ontwikkelen. 2022 wordt het jaar waarin de fles op basis van houtvezels zich zal moeten bewijzen.

PAPIEREN FLES ALS HEILIGE GRAAL

Voedselverpakkingen hebben vele functies. Ze vervoeren en beschermen het product dat ze bevatten, en moeten de consument informeren over de inhoud. Tegelijkertijd zorgen verpakkingen voor onderscheidend vermogen in het overvolle winkelschap. Er worden door opdrachtgevers daarom nogal wat voorwaarden aan verbonden - en niet in de laatste plaats ook aan de voedselveiligheid. Low migration inkten zijn daarbij een onmisbaar onderdeel van het eisenpakket.

HOGE EISEN VOOR VOEDSELVERPAKKINGEN