Web weergave

De experts waren het er, begin dit jaar, al over eens: flexo valt voorlopig nog niet weg te denken als dominante druktechniek in de label- en verpakkingsindustrie. Vakbeurs Labelexpo Europe bewees in september hun gelijk, met een ruim aanbod aan flexopersen op de beursvloer. Verdere innovatie en toenemende automatisatie zorgen ervoor dat flexo zijn leidende positie vooralsnog weet te handhaven.

LABELEXPO

Door de gelijktijdige papier-, bevoorradings- en energiecrisissen die hun stempel op 2022 drukten, zag de boekensector zich verplicht om zich opnieuw uit te vinden. Die transformatie, die ook nog eens rekening moet houden met almaar kleinere oplagen, gaat gepaard met een dubbele uitdaging: de klassieke productiemethodes in vraag stellen en duurzamer worden.

BOEKEN

Op de internationale vakbeurs Labelexpo Europe in Brussel ging er veel aandacht naar de energie-efficiënte UV LED-technologie. De Britse fabrikant GEW claimt energiebesparingen van 75 procent in vergelijking met conventionele UV-technologie. Inktfabrikant Flint spreekt in een recente whitepaper over 80 procent minder energieconsumptie. Is er sprake van een momentum voor de best beschikbare technologie?

UV-DRUKKEN

In de aanloop naar de internationale vakbeurs Drupa, die plaatsvindt van 28 mei tot 7 juni 2024 in Düsseldorf, brengt de organisator een artikelenreeks uit onder de vlag 'Drupa essentials'. Verschillende experten reflecteren over de snelle transformatie van de print & packaging industrie. In een eerste bijdrage geven we het woord aan Fred Corbo, de CEO en eigenaar van FP Mercure Packaging. Hij geeft zijn visie op de web-to-pack technologie.

VERPAKKINGEN

Wie had ooit gedacht dat thermisch papier nog voor iets anders gebruikt zou worden dan om kassatickets of etiketten te printen? De Franse kunstenaar Jean Coulon hoort alvast bij dat groepje mensen die nog andere toepassingen voor thermisch papier gezien hebben. Hij gebruikt die drager om kunst te maken. Onlangs nog verkende hij nieuwe creatieve mogelijkheden met het blauwe thermische papier van Koehler Paper.

PAPIER