Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

In de zoektocht om de ecologische voetafdruk van hun verpakkingen te reduceren, onderzoeken tal van bedrijven de mogelijkheden van 'refill'. Het hervullen van verpakkingen is een piste die in de praktijk op heel wat struikelblokken stoot, maar voor bepaalde producten wel degelijk interessante perspectieven biedt.

GREEN DEAL ANDERS VERPAKT

Tijdens een spetterende gala-avond op 9 november in het Hilton hotel in hartje Antwerpen werden op donderdag voor de vijfde keer de EFTA Benelux Flexo Awards uitgereikt. Daarbij was 'the best in show' inzending van Felco. Zij drukte de testliner voor de omdozen van Leffe die 20 stuks bevat van 33 cl. Het was tevens de winnaar in de categorie super breed in print op papier.

FLEXO

Wat zijn de mogelijkheden, onmogelijkheden en kansen voor kunststof monomaterialen met barrière voor voedselverpakkingen? Bieden monomaterialen altijd afdoende barrière als het gaat om voedselverpakkingen? En is dat nodig? En zo ja, is het in sommige gevallen toch goed om voor een mixed laminaat te gaan om productbederf en daarmee voedselverspilling tegen te gaan?

VOEDSELVERPAKKINGEN

Het Italiaanse beautymerk Davines produceert haar verzorgingsproducten met zo duurzaam mogelijke ingrediënten. Daar past een zo duurzaam mogelijke verpakking bij. Davines zet daarbij onder andere in op hervulbare verpakkingen voor haar zakelijke klanten, kap- en beautysalons. Daar is dat qua distributie goed mogelijk als het gaat om herhaalbestellingen.

REFILL

Lange tijd was voor de verpakkingsindustrie verduurzaaming een randverschijnsel. Mooi voor echte klimaat-freaks, maar verder toch vooral duur en ongemakkelijk voor bulkproductie. De Europese Green Deal en aanverwante regelgevingen op Europees niveau, leiden echter tot een hoge druk op de industrie om te veranderen. Aldus Peter Stael van Across.

GREEN DEAL

Nog voor de zomer zette de aankondiging van een privétreinrit Parijs-Monaco de toon. Exposanten, bezoekers en journalisten die voor die vervoersoptie kozen, konden in vier uur naar Luxe Pack reizen zonder een koolstofafdruk achter te laten. Een leuke ervaring die duidelijk maakte dat duurzaamheid en ecologie een belangrijke plaats op de grootste beurs voor luxeverpakkingen ingenomen hebben.

VAKBEURS

Yoghurtpotjes en schuimschaaltjes voor vlees of vis worden vanaf midden 2024 chemisch gerecycleerd in een nieuwe fabriek in de Antwerpse haven. Dit is een Europese primeur, want zo kan polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) uit de blauwe zak verwerkt worden tot secundaire grondstof waarmee opnieuw verpakkingen gemaakt kunnen worden - ook voor voeding.

FOST PLUS EN INDAVER

Op Interpack lanceerde Opem in mei dit jaar de Argo 200: een afvulmachine die Nespresso-koffie verpakt in papieren pads met hoge barrière. Door de samenstelling van 95 procent papier en 5 procent kunststof barrièrelaag zijn ze volgens de machinefabrikant zowel composteerbaar als recycleerbaar.

MET NIEUWE OPEM-MACHINE

Van Genechten viel als enige Belgische verpakkingsleverancier in de prijzen tijdens de onlangs verleende Pro Carton Europa Awards. Zij levert de Ecoclic doos voor Ariel van Procter & Gamble. Snoepfabrikant Perfetti van Melle uit Breda viel tijdens de Pro Carton Europa Awards twee keer in de prijzen met haar kartonnen kauwgomverpakking. Zij won zowel de duurzaamheidsprijs als de publieksprijs.

PRO CARTON AWARDS