Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

In samenwerking met Avantium werkt Albert Heijn aan een nieuwe PEF-fabriek in het Noord-Nederlandse Delfzijl. De hier geproduceerde PEF (polyethyleen furanoaat) wordt als plantaardig alternatief voor PET ingezet voor verschillende verpakkingsvormen. Als eerste gaat producent Refresco hiervan voor Albert Heijn een nieuwe vruchtensapfles produceert. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

AH, CARREFOUR, DELHAIZE

Twee jaar na de succesvolle primeur vindt in Namur Expo op donderdag 30 mei opnieuw Empack Namur plaats. Samen met Wagralim heeft beursorganisator wederom een interessant seminarieprogramma weten samen te stellen. Het aanbod van ruim zeventig standhouders en partners maakt het aanbod compleet.

VERPAKKINGSBEURS

Circus Brouwerij in Zwevegem introduceerde tijdens het Bierfestival in Zwevegem op 14 en 15 augustus in 2023 de nieuwe etiketten op haar bierflesjes. Die rebranding leverde haar geen windeieren op, getuige de verdubbeling van de productie sindsdien.

VERPAKKING en SALES

Verpakkingen worden door menigeen de motor voor de grafische industrie genoemd. Het is dan ook niet vreemd dat er volop aandacht is voor de verpakkings- en labelindustrie op Drupa, 's werelds belangrijkste grafische vakbeurs die van 28 mei tot en met 7 juni plaatsvindt in Düsseldorf. Met bijvoorbeeld een speciaal 'Touchpoint Verpakken' in hal 3.

DRUPA

Service-verpakkingen liggen in de vuurlijn van het peloton dat zich de Europese Single Use Plastics-richtlijn noemt. Dat de nieuwe reglementeringen een belangrijke impact op de producenten en invoerders hebben, is nog erg zacht uitgedrukt. Hoog tijd dus om eens te polsen bij FedPack hoe de sector tegenover deze nieuwe wetgeving staat. Voorzitter Sven De Vis nam alvast geen blad voor de mond: "Het is hoog tijd voor een meer doordachte en genuanceerde aanpak van het milieuprobleem."

SERVICE- VERPAKKINGEN

Drie van de vijf belangrijkste toezeggingen van voedsel- en drankfabrikanten als het gaat om verduurzaming gaan over het verminderen van plasticgebruik als het gaat om verduurzaming. Dat blijkt uit recent onderzoek van Tetra Pak. Naast een minder grote afhankelijkheid van plastic in het algemeen, gaat het om het terugdringen van plastic in het verpakken van bezorgmaaltijden en verminderen van plastic verpakkingsafval. De overige twee toezeggingen gaan over het tegengaan van voedselverspilling in de fabrieken en het verbeteren van de logistiek in de hele keten.

TETRA PAK

Na de master in Sustainable Food Packaging (2022) en het postgraduaat Food Packaging (2023), lanceert de Universiteit Gent in 2024 haar derde opleiding gerelateerd aan het duurzaam verpakken van levensmiddelen: de postgraduaatsopleiding Sustainable Food Packaging Solutions. "Nu zou er voor ieder wat wils moeten zijn", vertelt Ewout Ramon, coördinator van de opleidingen.

UGENT

De 1.307 standhouders op Anuga FoodTec mochten van 19 tot en met 22 maart bijna 40.000 bezoekers uit 133 landen begroeten. Belangrijkste trends waren duurzame verpakkingsmaterialen en snel omstelbare, efficiënte en intelligente, connectieve verpakkingsmachines.

ANUGA FOODTEC AWARD

Meer dan 50 procent van de Europese zendingen van Amazon wordt nu geleverd zonder extra verpakking of in een verzendverpakking van recycleerbaar materiaal, zoals een papieren zak of kartonnen envelop. Zo meldt de mondiale webretailer. "Sinds 2019 werden zelfs 700 miljoen zendingen verstuurd zonder toegevoegde verpakking."

E-COMMERCE

Het Nederlandse zusterbedrijf van Presa, De Koningh Coding & Labeling, heeft vorig najaar een experience center geopend van 500 vierkante meter. Deze kwam in de plaats van de eerdere showroom van 20 vierkante meter. "Wij konden het pand van de buurman erbij kopen", verklaart directeur-eigenaar van De Koningh, Mundi en Presa, Bert-Jan Dijk als we met de wagen de baan zijn afgeschoten om terplekke even een kijkje te nemen.

MACHINELEVERANCIER

In samenwerking met Fost Plus heeft kaasproducent Bel België een nieuwe stap gezet door alle aluminium verpakkingen van zijn producten recycleerbaar te maken via de blauwe zak. Deze ontwikkeling werd mogelijk door de introductie van nieuwe faciliteiten in recyclagecentra. Deze waren eerder niet in staat om deze zeer fijne verpakkingen te recycleren.

RECYCLAGE