Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

Voor de laatste trends op het gebied van machines, materialen en designs moeten verpakkers op 25 en 26 oktober naar Mechelen. Daar vindt in de Nekkerhal de 20ste editie van Empack België plaats. Dit jaar extra aantrekkelijk vanwege de combinatie met Packaging Innovations.

EMPACK

Naast monomaterialen met barrière-eigenschappen, zullen binnenkort ook steeds meer voedselverpakkingen hun intrede doen na chemische recyclage van verpakkingsafval. Daarbij zijn zelfs van vervuilde, samengestelde non-food verpakkingen weer schone voedselverpakkingen te maken. Olieconcerns en chemiereuzen nemen het voortouw. Zo bleek op de jongste mondiale verpakkingsbeurs Interpack in Düsseldorf.

INTERPACK

Jarenlang werd aangenomen dat een volledig recycleerbare verpakking voor delicate voedingsproducten als chocolade geen optie was. Belcolade bewijst echter het tegendeel met de lancering van een nieuwe verpakking voor zijn chocoladeblokken en -drops. Deze is opgebouwd met meerdere lagen van verschillende soorten polyethyleen die elk hun eigen functie vervullen en samen voldoen aan de internationale richtlijnen om als recycleerbaar te worden beschouwd.

BELCOLADE

Zo op het eerste gezicht dreigden de etikettenmaterialen wat onder te sneeuwen, maar voor de goed oplettende beursbezoeker was er wat dat betreft ook genoeg te zien op Labelexpo. En alles in het teken van een voortschrijdende circulariteit.

LABELEXPO

Bakkerij Hellema had een verpakkingsmachine nodig die snel van formaat en materiaal kon wisselen om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. Allemaal op dezelfde lijn. Met de robotondersteunde top-loading machine (TLM) van de Duitse fabrikant Gerhard Schubert heeft het bedrijf nu de flexibiliteit om aan de meest uiteenlopende klant- en markteisen te voldoen.

FLEXIBEL OMSTELLEN

Bedrijven lopen het risico omzet te verliezen als ze niet voldoen aan de vraag van consumenten naar duurzamere verpakkingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van DS Smith onder Nederlandse en Vlaamse consumenten. Het onderzoek werd in januari uitgevoerd in januari 2023 onder 1000 internetgebruikers (500 per markt) van 16 jaar en ouder die minstens elke drie maanden online fysieke producten kopen.

ONDERZOEK DS SMITH:

Packaging4Professionnals, dat in 2015 opgericht werd, past het systeem van de 'lean manufacturing' toe op de productie van vouwdozen en koffertjes. Dat bleek een wendbaar systeem waardoor het bedrijf de voorbije jaren relatief gemakkelijk doorgekomen is, ondanks de coronacrisis en het grondstoffentekort. Volgens de CEO zit het in het DNA van het bedrijf om dergelijke beperkingen het hoofd te kunnen bieden. En vandaag is het snel groeiende bedrijf volwassen genoeg om een internationale uitbreiding te overwegen.

LEAN FILOSOFIE

Dit keer geen doorbraak op het gebied van verpakkingsmachines of verpakkingsmaterialen, maar letterlijk een doorbraak in het kantoorpand in Gameren. Sarco Packaging kon namelijk het pand van de buurman kopen en realiseert één grote kantoorruimte met showroom.

SAMENWERKING XEIKON EN SAPPI

Tetra Pak investeert één miljoen euro in de recyclagefabriek van Recon Polymers in het Nederlandse Roosendaal. De recyclagecapaciteit van polyethyleen en aluminium (PolyAl) uit drankkartons wordt verhoogd tot minstens 8.000 ton per jaar. In het Poolse Ostro??ka investeert Tetra Pak samen met Stora Enso 29 miljoen euro in een nieuwe recyclagelijn.

DRANKKARTONS